Mexický Senát plánuje výrazne otvoriť ropný sektor investorom

08.12.2013 Celý región

Mexiko City 8. decembra (TASR) - Výbor mexického Senátu predložil cez víkend návrh, ktorý počíta s rozsiahlym otvorením mexického energetického sektora súkromným firmám a investíciám. Ak by sa tak stalo, ukončí sa tým 75 rokov trvajúci monopol štátu v oblasti produkcie ropy a plynu. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Návrh Senátu umožňuje mexickej vláde udeliť kontrakty o deľbe zisku a produkcie a licencie v oblasti prieskumu a ťažby ropy/plynu nadnárodným koncernom, ako sú napríklad Exxon Mobil a Chevron. To v súčasnosti mexická ústava nepovoľuje. Mexický ropný priemysel je v rukách štátu od roku 1938, keď vtedajší prezident Lazaro Cardenas tento sektor znárodnil.

Podľa analytikov je to pozitívny krok. Mexiko nutne potrebuje zahraničné investície na záchranu svojho ropného sektora. Produkcia ropy totiž už niekoľko rokov klesá, a to aj napriek rastúcemu objemu investícií. Návrh ide pritom ešte ďalej než plán prezidenta Enriqua Peňu Nieta, ktorý ho predložil v auguste. Ten umožňoval len maximálne dohody o deľbe zisku. Súčasný návrh počíta so zmenou až troch článkov ústavy, zatiaľ čo prezidentov návrh by menil len dva.

Opozícia so zmenami nesúhlasí a žiada, aby sa v tejto veci konalo referendum. Vláda je však presvedčená, že reforma energetického sektora pomôže pridať k hospodárskemu rastu do roku 2018 zhruba 1 % a zvrátiť súčasné straty v oblasti produkcie ropy.

Plánované licencie by sa mali využívať najmä pri produkcii bridlicového plynu, povedal jeden zo senátorov Jorge Luis Lavalle. Mexická ropná spoločnosť Pemex odhaduje mexické zdroje bridlicového plynu na 460 biliónov kubických stôp (1 kubická stopa = 0,028 m3).
 

Vyberte región